Hyppää pääsisältöön

''Uskon tarinoiden ja perinteiden voimaan aivan kuten sukupolvet ennen minua. Nyt on minun vuoroni viedä yrttitietoutta eteenpäin''. 

 

image

Tarinayrttitarha jo yli 20 vuotta

Tarinayrttitarha täytti 20 vuotta vuonna 2021. Elämyksellisten tarinoiden kautta avautuvat yrttien käytön salat niin maustamis- kuin lääkitsemiskulttuurin suhteen. Tarinoita löytyy aina muinaisesta Egyptistä, antiikin Roomasta ja Kreikasta sekä omasta kansanperinteestä.

Tarinayrttitarhan teemat:

  • Muinainen Egypti ja Hellaan pojat
  • Roomalaiset herkkusuut
  • Keskiajan yrtit
  • Tuoksuyrtit
  • Raamatun kasvit
  • Lemmenyrtit ja liköörit
  • Noidan yrttitarha ja pahalta suojelevat

Pelaa Tarinayrttitarha 20 vuotta -peliä 

https://wordwall.net/fi/resource/20011977

Valkosipuli - esimerkki miten perinnetieto ja tarinat nivoutuvat yhteen nykytiedon kanssa

Valkosipulista on moneen – sai aikaan jopa ensimmäisen muistiin kirjoitetun lakon!

Valkosipuli (Allium sativum)  on maailman vanhimpia viljelykasveja esim. mainintoja on jo 7000 vuoden takaa. Tähän viittaa myös tieteellinen lajinimi sativum, joka tarkoittaa viljeltyä. Muinaisessa Egyptissä pyramidien rakentajille annettiin valkosipulia terveyden edistämiseksi raskaassa raadannassa. Hyvän maun lisäksi kasvi piti rakentajat hyvässä työvireessä. Tarina kertoo, että rakennusvaiheessa iski yllättäen valkosipulipula ja se johti siihen, että rakentajat tekivät lakon. Tämä valkosipulilakko on tarinan mukaan ensimmäinen muistiin merkitty lakko. Kasvi on suomalaisessa kansanperinteessä pidetty panssarina tartunnoille sekä vilustumista ehkäisevänä.

Valkosipulissa on lukuisia vaikuttavia aineosia. Rohtona käytetään kynttä, joka sisältää allisiinia ja muita haihtuvia öljyjä. Valkosipulissa on A, B-ryhmän ja C – vitamiinia sekä kivennäis- ja hivenaineita. Valkosipuli on yksi tutkituimmista lääkekasveista. Valkosipuli edistää sydänterveyttä, on antioksidantti, ehkäisee vilustumista sekä on antimikrobinen ja ehkäisee sienten kasvua. Myös EMA määrittelee kasvin avuksi yskään, vilustumiseen sekä verenkiertohäiriöihin.

Ei siis ihme, että pyramidin rakentajat pysyivät terveinä ja kasvin sairauksien ennaltaehkäisevä vaikutus tunnettiin myös kylmässä Pohjolassa.